2010. július 6., kedd

Svájci frank hitel, átváltása forint hitelre? – Ez most egyáltalán nem jó ötlet
A frankhitel átváltása forintra azt jelenti, hogy az adós forint hitelt vesz fel, majd az így kapott forintokat átváltja svájci frankra és a CHF hitelét ebből visszafizeti. Ha ez tömegesen történik, akkor az óriási svájci frank keresletet eredményez, ami tovább erősíti a frankot.
Itt még nem áll meg a folyamat. Ha a CHF erősödik, akkor a forint ugyebár gyengül. Ez nem fog tetszeni azoknak a külföldi befektetőknek, akik államkötvények vásárlásával finanszírozzák a magyar költségvetés hiányát. Hiszen, az ő nyereségük forintban képződik. Csak magasabb kamatszint mellett lesznek hajlandóak magyar állampapírt vásárolni. A magasabb kamatszint természetesen magasabb forinthitel kamatokat is jelent.
Így azok, akik a hitelüket átváltották forintra, nem elég, hogy egy magas árfolyamveszteséget könyveltek el az átváltáskor, de kénytelenek lesznek a forinthitel növekvő kamatterheit is viselni.
Ebben a fázisban újra csábító lesz a CHF alapú hitel, hiszen a kamat sokkal alacsonyabb. Sokan elcsábulnak és felveszik a CHF alapú hitelt, (hacsak a kormány meg nem szünteti) ezért újra gyengülni fog a svájci frank. Ettől átmenetileg tovább csökkennek a törlesztőrészletek. Ugyanez történt két évvel ezelőtt. Akkor ugye virágzott a frankhitelezés és azért gyengült a CHF mert hatalmas mennyiségű hitelfelvétel miatt, nagyon sok frankot váltottak forintra.
Ha pánikot kivonjuk a képletből, akkor gyorsan belátható, hogy a devizahitel még most is olcsóbb, mint a forinthitel. Az elmúlt években meg jelentősen olcsóbb volt. A svájci jegybank alapkamata most 0,75%. A forint alapkamata 5,25%, de nem olyan rég még 10% környékén volt. (Az számomra is rejtély, hogy ezekből a kiindulási adatokból, hogyan lesznek 8-15%-os hitelkamatok. Valamiből a bankoknak is élni kell.
Akkor mégis mit tegyek?
A hozzászólásokból azt látom, sokan forintban törlesztik a devizahitelüket. Ezzel szemben jelentős megtakarítást jelent, ha a hitel devizanemében törleszt.
Ugyanis a bankok a forint-törlesztéseket a saját árfolyamtáblájuk alapján váltják át a hitel devizájára. Ami CHF esetén 5-10Ft-tal magasabb árfolyam, mint egy pénzváltónál. Ezzel az egyszerű trükkel , akár 5%-kal csökkenthető a havi törlesztőrészlet. A devizahitel forintra váltásával én óvatos lennék ilyen magas árfolyam mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése