2010. március 13., szombat

Néhány lehetőség bajbajutott hiteleseknek

Megnőtt a devizahiteled törlesztőrészlete?

Az árfolyamváltozások miatt a devizahitelesek foghatják a fejüket, a gyengélkedő forint miatt. Sok családnak már igen komoly terhet jelent a megnövekedett törlesztőrészletek kifizetése. Vannak lehetőségek a terhek könnyítésére, de soha ne várd meg míg már végképp nem tudsz törleszteni.

Sokan várnak a végsőkig, majd mikor már nem tudnak fizetni a bank segítségére várnak, aki már nem látja a fizetési hajlandóságot.


Néhány lehetőség a terhek könnyítésére:

1., A deviza alapú hitel átváltása forintalapúra:

A médiába sokat hangoztatták, nagy előnye, hogy stabil a törlesztőrészlet, az állami közbelépés miatt a szerződésmódosításért nem kell külön díjat fizetni. Aminek talán örülhetnénk is, de amint átváltjuk, realizáljuk a veszteséget.

pl: Ha 140 Ft os árfolyamon vettünk fel 10M hitelt, 210-es árfolyamon majdnem 15M forintra rúgna a tartozásunk.

2., Futamidő meghosszabbítás

Ha nem akarod a veszteséget elkönyvelni, lehetőséged van kérni a hitel futamidejének hosszabbítását, amennyiben még beleférsz a bank által meghatározott életkor szabályba.

3., Kérd a jelzáloghiteled átütemezését a banktól.

A bankok hajlamosak a kompromisszumokra, főleg most amikor rengeteg hitel dőlne be. Fontos, hogy a bank lássa a fizetési hajlandóságot.

átmeneti ideig (ált. fél év) kérheted a hitel tőketörlesztésének felfüggesztését, természetesen a kamatot fizeted a banknak.

4., Állami segítség

Az aktuális állami segítségről érdeklődhetsz a polgármesteri hivatalban.

5., Add el az ingatlanodat mielőtt elárverezik.

Ha nem szeretnéd, hogy az ingatlanod mélyen áron alul találna új tulajdonost, jobban jársz ha magad próbálod meg az ingatlan értékesítését. A bank az ingatlanodat akár féláron is értékesítheti, hogy mihamarabb a pénzéhez jusson.

Ha találsz egy ingatlanbefektetőt, ők elég rugalmasak, de tudnod kell, hogy ők a profitért vásárolnak.
Egy megfelelő befektető megtalálásakor akár a lakásban is maradhatsz albérlőként, de akár idővel vissza vásárolhatod az ingatlant, esetlegesen az albérleti díj egy részét be is számolják a vételárba. Akár olyan megoldás is születhet amely egy bankkal nem lenne lehetséges.
Ha befektetőt keresel abban tudok segíteni, kommentbe add meg az elérhetőségedet és felveszem veled a kapcsolatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése